Ermenistan iktidarı son aylarda iç ve dış politikada farklı yolların denenmesi gerektiğini anladı. Bunda, Levon Ter Petrosyan’ın başını çektiği muhalif hareketler de pay sahibidir. Çünkü parlak başarıların sergilenmediği bir yönetim sisteminin devamı söz konusu değildir. Özellikle seçim süreci yaklaşınca, bu daha da önem kazanıyor.
Mayıs ayında “Ermeni Soykırımı’nın 100. Yıldönümü”ne yönelik siyasi kanadın da desteğiyle düzenlenen kongrenin devamı gelmekte.
Bu hafta diaspora ile bağların güçlendirilmesini de sağlayacak olan Panarmenian Kongresi‘nde iç ve dış gelişmelere yönelik konular ele alındı. Ermenistan bağımsızlığının 20. Yıldönümünün de kutlandığı bu zaman diliminde alınan kararların dikkatle takip edilmesi gerekmektedir. Gençlik, Dil ve Eğitim, Soykırımın 100. Yılına hazırlıklar ve Diaspora ile işbirliğini ilerletme ana başlıkları önümüzdeki süreçte Ermenistan’ın şekillenmesinde rol oynayacak unsurlar olarak görünüyor.
Rusya, Fransa ve Suriye gibi, Ermenilerin etkinliğini sürdürdüğü ülkelerden katılan temsilciler “Ermeni gücü”ne farklı bir anlam yükleyerek işbirliğinin artık Ermenistan-Diaspora-Karabağ ekseninde geliştirilmesinin zorunluluğuna dikkat çektiler. Resmi slogan ise : “Ermenistan sensin!”
Fransız Ermenileri Toplumu Başkanı Alexis Govciyan; Erivan, Paris, New York, Beyrut ve Karabağ çizgisinde, güçsüz gibi görünen Ermeni gücünün ihya edilmesinin kaçınılmaz olduğunu söylerken elbette yatırımların artırılması ve Ermeni lobiciliğinin gerekli politikaları takip etmesini işaret etmektedir.
Her ne kadar bağımsızlık kutlamalarında iktidarın şenliklerine katılmayıp, “muhalif şenlik” anlayışını benimseyen Petrosyan cephesi son bir yıldır iktidara baskı kurmaya çalışsa da, ortak mefkure için ayrım gözetmeksizin çalışma prensibine sadık kalındığına şahit oluyoruz.
Örneğin, Arjantinli Ermeni işadamı Eduardo Eurnakian yine bu sıralar Arjantinli işadamı grubuyla Erivan’a çıkarma yapıyor ve Ermenistan’da büyük yatırımların yapılması için gerekli kanalları oluşturuyor. Tarım ve sulama alanlarında yapılacak yatırımlara ek olarak, ki devletin üzerinde durduğu en önemli konu tarımdır, Ermeni Sanayici ve İşadamları Birliği ile Arjantin Sanayiciler Birliği arasında son derece önemli bir işbirliği memorandumunun imzalanmasını sağlıyor. Buna göre; anavatanda iş kongreleri, fuarlar, fizibilite çalışmaları bizzat Ermeni işadamlarının katkılarıyla sağlanacaktır.
Bir diğer haber ise ABD’den…
1988 Spitak Depremi sonrasında Ermenistan’a yardım amaçlı olarak Amerikalı Ermeni Kirk Kerkorian tarafından kurulan Lincy Foundation için kapanma kararı alınmasından sonra dahi geriye kalan 200 milyon doların yine Ermenilerin yararına kullanılması yönünde girişimde bulunuluyor. Kuruluş şu ana dek Ermenistan’da 5000’e yakın konut inşası sağlamış ve 45 milyon doları hayır işleri için harcamıştı.
2015’e doğru dışarıdaki Ermenilerin anayurt için gerekli desteği sağlamaları çağrısını sürekli olarak yineleyen Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’ın öncelikli düşüncesi, bölgede kapalı sınırların oluşturduğu ekonomik sorunları yabancı yatırımlar yoluyla aşmak.
“Bizim formülasyonumuz nettir: Diaspora için anayurt imkanlarının azamisi ve anayurt için diaspora imkanlarının azamisi” diyen Sarkisyan Panarmeniyan Kongresi’nde diasporaya duyulan ihtiyacı ve verilen önemi şöyle özetliyor : “Diaspora ve anayurt birbirinin devamlılığını sağlamalılar. Diaspora siyasi, kültürel, bilimsel, sağlık ve spor anlamında yurttan beslenmeli ve yurdu beslemeli.”
Bölge devletlerine bağımlılığı asgariye indirme hedefli olarak yabancı yatırım için oluşturulan imkanlar Türkiye’yi de yakından ilgilendiren mahiyettedir. Hem komşu hem de diasporayı barındıran ülke konumunda olan Türkiye, Arjantin kadar da olsa bölgeye ilgisiz kalamaz.
Mehmet Fatih ÖZTARSU / Haber7 / Ermenistan